国立スポーツ科学センター(JISS)学術機関リポジトリは、ハイパフォーマンススポーツセンター(HPSC)に設置されているJISSの研究成果を永続的に蓄積・保存し、インターネットを通してどなたでも無料でアクセスできるように公開する学術コンテンツデータベースです。このコンテンツを通じて、研究成果を広く知っていただくことを目的としております。本リポジトリに登録されているコンテンツ(特に学術論文)の著作権は、一般に発行者(学協会)に帰属しています。したがって、コンテンツの利用については著作権法に規定されている私的使用や引用などの範囲内で行ってください。もし著作権に規定されている私的使用や引用などの範囲を超える利用を希望する場合には、著作権者の許諾を得てください。
当機関が発行する学術誌JHPSはこちら (下記のバナーをクリックするとリンク先にアクセスできます)
機関リポジトリ検索方法:
- 「キーワード」部分に、研究キーワード・著者名・論文タイトル等を入力して「検索実行」ボタンを押す事であいまい検索ができます。
- 「条件クリア」ボタンを押す事で、入力した検索条件をクリアできます。
- タイプの各ボタンを押す事により、業績タイプでの絞り込みができます。
- 検索結果の表示件数は変更する事ができます。
論文
- タイトル
- タイトル(英)
- Effect of Green Tea Extract Ingestion on Fat Oxidation during Exercise in the Menstrual Cycle: A Pilot Study
- 参照URL
- https://researchmap.jp/tomoka.matsuda/published_papers/40074155
- 著者
- 著者(英)
- Akira Ishikawa,Tomoka Matsuda,Hyunjun Gam,Moe Kanno,Mizuki Yamada,Nodoka Ikegami,Akiko Funaki,Hazuki Ogata,Kayoko Kamemoto,Takashi Ichihara,Mikako Sakamaki-Sunaga
- 担当区分
- 概要
- 概要(英)
- In women, fat oxidation during exercise changes with the menstrual cycle. This study aimed to investigate the effect of green tea extract (GTE) ingestion on fat oxidation during exercise depending on the menstrual cycle phase. Ten women with regular menstrual cycles participated in this randomized, double-blind, crossover study. GTE or placebo was administered during the menstrual cycle's follicular phase (FP) and luteal phase (LP). Participants cycled for 30 min at 50% maximal workload, and a respiratory gas analysis was performed. Serum estradiol, progesterone, free fatty acid, plasma noradrenaline, blood glucose, and lactate concentrations were assessed before, during, and after the exercise. Fat oxidation, carbohydrate oxidation, and the respiratory exchange ratio (RER) were calculated using respiratory gas. Fat oxidation during the exercise was significantly higher in the FP than in the LP with the placebo (p < 0.05) but did not differ between the phases with GTE. Carbohydrate oxidation, serum-free fatty acid, plasma noradrenaline, blood glucose, and lactate concentrations were not significantly different between the phases in either trial. Our results suggest that GTE ingestion improves the decrease in fat oxidation in the LP.
- 出版者・発行元
- 出版者・発行元(英)
- 誌名
- 誌名(英)
- Nutrients
- 巻
- 14
- 号
- 19
- 開始ページ
- 終了ページ
- 出版年月
- 2022年9月21日
- 査読の有無
- 査読有り
- 招待の有無
- 掲載種別
- 研究論文(学術雑誌)
- ISSN
- DOI URL
- https://doi.org/10.3390/nu14193896
- 共同研究・競争的資金等の研究課題
研究者
松田 知華
(マツダ トモカ)