国立スポーツ科学センター(JISS)学術機関リポジトリは、ハイパフォーマンススポーツセンター(HPSC)に設置されているJISSの研究成果を永続的に蓄積・保存し、インターネットを通してどなたでも無料でアクセスできるように公開する学術コンテンツデータベースです。このコンテンツを通じて、研究成果を広く知っていただくことを目的としております。本リポジトリに登録されているコンテンツ(特に学術論文)の著作権は、一般に発行者(学協会)に帰属しています。したがって、コンテンツの利用については著作権法に規定されている私的使用や引用などの範囲内で行ってください。もし著作権に規定されている私的使用や引用などの範囲を超える利用を希望する場合には、著作権者の許諾を得てください。
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論文
- タイトル
- Pre-cooling with ingesting a high-carbohydrate ice slurry on thermoregulatory responses and subcutaneous interstitial fluid glucose during heat exposure
- タイトル(英)
- Pre-cooling with ingesting a high-carbohydrate ice slurry on thermoregulatory responses and subcutaneous interstitial fluid glucose during heat exposure
- 参照URL
- https://researchmap.jp/104089/published_papers/40136000
- 著者
- Takashi Naito,Tatsuya Saito,Akihisa Morito,Satoshi Yamada,Masatsugu Shimomasuda,Mariko Nakamura
- 著者(英)
- Takashi Naito,Tatsuya Saito,Akihisa Morito,Satoshi Yamada,Masatsugu Shimomasuda,Mariko Nakamura
- 担当区分
- 筆頭著者, 責任著者
- 概要
- 概要(英)
- Abstract The purpose of this study was to compare the effects of ingesting ice slurries with two different carbohydrate contents on body temperatures and the subcutaneous interstitial fluid glucose level during heat exposure. Seven physically active men underwent one of three interventions: the ingestion of 7.5 g/kg of a control beverage (CON: 26°C), a normal-carbohydrate ice slurry (NCIS: −1°C), or a high-carbohydrate ice slurry (HCIS: −5°C). The participants were monitored for a 120-min period that included 10 min of rest, 25 min of exposure to the experimental cooling intervention (during which the beverage was ingested), and 85 min of seated rest in a climate chamber (36°C, 50% relative humidity). The rectal temperature in the HCIS and NCIS trials was lower than that in the CON trial from 40 to 75 min. The infrared tympanic temperature was also lower in the HCIS and NCIS trials than in the CON trial from 20 to 50 min, whereas the deep thigh or mean skin temperatures were not significantly different among the three groups. From 90 to 120 min, the subcutaneous interstitial fluid glucose level in the NCIS trial was lower than that at 65 min; however, reductions were not seen in the HCIS and CON trials. These findings suggest that both HCIS ingestion and conventional NCIS ingestion were effective cooling strategies for reducing thermal strain, while HCIS ingestion may also enable a higher subcutaneous interstitial fluid glucose level to be maintained, ensuring an adequate supply of required muscle substrates.
- 出版者・発行元
- 出版者・発行元(英)
- Springer Science and Business Media LLC
- 誌名
- Journal of Physiological Anthropology
- 誌名(英)
- Journal of Physiological Anthropology
- 巻
- 41
- 号
- 34
- 開始ページ
- 終了ページ
- 出版年月
- 2022年10月10日
- 査読の有無
- 査読有り
- 招待の有無
- 掲載種別
- 研究論文(学術雑誌)
- ISSN
- DOI URL
- https://doi.org/10.1186/s40101-022-00309-w
- 共同研究・競争的資金等の研究課題